недеља, 01. јун 2014.

Sergej Lukjanjenko - Noćna straža (Straže #1)

Ako volite "one preopširne Ruse", lako ćete se navići na Lukjanjenka. Ako vam ruska književnost i nije simpatična, "Straže" će taj (pogrešan!) stav uzdrmati.

Priloženi tekst odobren je za distribuciju,
jer je koristan strani Svetla.
Noćna straža

Priloženi tekst odobren je za distribuciju,
jer je koristan strani Tame.
Dnevna straža

"Noćna straža" je prva priča o Inima u petoknjižju. Kao i ostale, ima tačno utvrđenu kompoziciju: tri dela (tri priče, tj. tri "događaja", kako ih pisac naziva), od kojih svaki ima svoj naslov, koji odgovara i konkretnom delu za koji je vezan, i priči kao celini.

Prvi događaj - Lična sudbina
Drugi događaj - Svoj među svojima
Treći događaj - Isključivo za svoje

(Ne valja što se u prevodu gube genijalne igre rečima, čak i u naslovima događaja. Prvi bi trebalo da se zove "Svoja sudbina", kako bi se ispoštovala kompozicija i čitalac uputio na radnju i veze između likova.)

Prvo sam se, naravno, zaljubila u fantastiku. Zatim je došao "šok ruskog" - sirov i gust realizam, koji me je vezao za prvu knjigu i žeđ do naredne.

Naročito su mi drage Lukjanjenkove proste a, čini se, jedine tačne asocijacije: u toku vožnje motorom, na primer
Vetar je poput hrapavog vrelog peškira šibao po obrazima.

Volim i što muziku dišemo isto. Najviše to. (Makar mi jedini srodni ludak sa slušalicama bio izmišljeni Anton Sergejevič Gorodecki.) --- Da, još nešto! Detalji! Gospode, detalji! Glavni junak ima patronim Sergejevič, po svom roditelju, Lukjanjenku. Ne bih da raščešljam previše. Čitajte. ---


Najbolje prikazan lik: Anton Gorodecki
Najdraži lik: Olga
Uz čitanje slušati: Kipelova i Blackmore's Night. I ostalo s Antonove plejliste.

Нема коментара:

Постави коментар